Tandborstning på barn

Avhannah

Tandborstning på barn

Det är viktigt att börja borsta tänderna på barnen redan när den första tanden kommer. Att borsta bebisens första tand kommer att lägga grunden för barnets framtida tandborstning. Det är lika viktigt för barn som för vuxna att borsta tänderna. Det viktiga när barnen är små är att implementera goda vanor hos barnet. Även små barn kan drabbas av karies trots att de endast har några få tänder.

Börja borsta barnens tänder tidigt

Det är dock inte alltid helt enkelt att borsta tänderna på barn. Hur ett barn reagerar på tandborstning kan vara väldigt olika. Det är inte alltid med glädje ett barn mottar tandborstning. Det är dock viktigt att försöka hitta bra sätt som kan avdramatisera tandborstningen om barnet motsätter sig det. Att börja med tandborstning tidigt brukar vara bra för att inte få framtida problem med tandborstning. Det kan trots en tidig start med tandborstning komma perioder då barn inte vill borsta tänderna. Om det är svårt att få barnet att borsta tänderna ska du komma ihåg att det är bättre än inget att vispa runt med tandborsten i munnen en kort stund. Det finns även massor med bra knep att ta till om barnet inte vill borsta tänderna. Du kan exempelvis testa att berätta en saga, ge belöningar, testa en ny tandkräm, låta barnet bestämma en egen tandborste eller sjunga för barnet. Att få en eltandborste brukar barn också tycka är roligt.

Tips för barn och tandborstning

När det kommer till barn och tandborstning är det viktigt att alltid använda fluortandkräm. Det är även bra att borsta tänderna både morgon och kväll. Det är viktigt att alltid hjälpa barnet att borsta tänderna. De kan få borsta själva till en början men du som förälder bör alltid avsluta tandborstningen med att borsta tänderna. Det är bra att försöka komma åt runt om varje tand. Det är vid övergången mellan tänderna och tandköttet som det samlas mest plack. Det ska helst tas bort så gott det går. Att borsta tänderna i ungefär två minuter är ett bra riktmärke.

Byt tandborste regelbundet

Det är viktigt att hitta en tandborste som passar barnet. Tandborsten ska inte vara för stor. Det finns tandborstar som är anpassade efter olika åldrar. Du kan gå efter åldersrekommendationerna som finns. Se till att byta tandborste med jämna mellanrum både för barnet och dig själv. En sliten tandborste är mindre effektiv. Tänk på att du ska hjälpa ditt barn med tandborstningen ända till dess att barnet fyller tolv år.

Om författaren

hannah administrator