Städa tillsammans med ditt barn

Av155cm.se

Städa tillsammans med ditt barn

Det kan vara svårt att hålla ordning i ett hem med småbarn. Genom att engagera ditt barn i städningen kan du underlätta hemstädet. Enligt psykolog Martin Forster kan du börja engagera barnet redan vid två-årsåldern. Nedan får du fem tips på hur du får ditt barn engagerat i hemsysslorna.

Önskar du få mer tid till annat i vardagen är ett tips att anlita hemstäd veckovis eller månadsvis för mer omfattande hemstäd.

1. Framgå med gott exempel

Det klassiska talesättet ”barn gör inte som du säger, utan som du gör” stämmer in även när det kommer till hemstäd. Ser ditt barn dig plocka och organisera kommer dom vilja ta efter, speciellt om du förklarar varför.

”Jag plockar upp leksakerna så att jag inte råkar gå på dom och skada mig”

2. Allt har sin plats

Har alla saker en fast plats blir det lättare att lägga tillbaka leksakerna. Märk lådor och hyllor med lappar för att visa var deras saker hör hemma. Detta ger dom även möjlighet att öva på sin läsning.

3. Skapa rutiner

Genom att skapa fasta rutiner blir sysslorna till slut en vana. Hjälp barnen städa undan sina leksaker varje kväll. Låt barnet lämna sin tallrik i diskhon (i diskmaskin när åldern känns lämplig) efter varje måltid. Skapa tydliga rutiner för barnet så kommer sysslan till slut ske per automatik.

4. Exponera för sysslor

Om ditt barn visar intresse för att hjälpa till så låt dom. Det är vanligt att låta sina barn leka i ett annat rum för att snabbt bli klar. Genom att arbeta tillsammans får ditt barn förståelse för sysslan och deras välvilja att delta uppmuntras. Det är viktigt att ditt barn får en riktig uppgift.

Om du exempelvis ger en kvast efter du borstat klart inser ditt barn snabbt att dom inte bidrar. Be istället ditt barn att flytta på en stol så du kommer åt, eller öppna papperskorgen så du kan slänga.

5. Fråga – tvinga inte

Oavsett ålder gillar ingen att bli tillsagd. Formulera istället ditt önskemål som en fråga. ”Kan du hjälpa mig med det här?” eller ”Vill du göra detta med mig?”

Tålamod är alltid viktigt när det gäller småbarn, speciellt när det kommer till hemstäd. Ditt barn kommer inte bli lika duktig som dig på att hålla efter förrän dom blir lite äldre, men det viktigaste är att implementera olika rutiner som sen övergår till vanor.

Om författaren

155cm.se