Börja med mat till bebis

Av155cm.se

Börja med mat till bebis

När din bebis är 6 månader är det dags att börja introducera mat utöver bröstmjölk eller mjölkersättning. Om din bebis visar ett stort intresse för mat går det även ge små smakportioner vid 4 månaders ålder. Tänk på att ta det väldigt lugnt i början så din bebis inte får ont i magen eller blir förstoppad. Med tiden kommer du kunna öka portionerna och låta din bebis äta lite större bitar.

Bra mat att börja med

Vid 6 månader är de flesta barn redo att börja sitta i en matstol vid bordet. Använd en kudde så du ser till att barnet har tillräckligt med stöd. Det är bra att få in bra rutiner från början och äta vid matbordet på fasta tider. Men vad ska man egentligen börja med? Om du vill ge din bebis lite frukost är det bäst att börja med en gröt från 6 månader. Dessa är väldigt rika på järn vilket är väldigt viktigt. Om du börjar dagen med gröt får ditt barn i sig den mängd järn som behövs varje dag.

När det kommer till mat är det väldigt enkelt att göra middagarna själv. Det finns en mängd olika grönsaker du kan koka och mixa till en god puré. De flesta föredrar att laga mat från grunden eftersom de då är 100 % säkra på vad sitt barn får i sig. Med det sagt finns det idag flera varumärken som gör bra barnmat helt utan färgämnen och konserveringsmedel. Många är dessutom helt ekologiska och vegetariska. Var inte rädd för att experimentera och låt ditt barn testa en massa olika smaker.

Fortsätt amma eller ge ersättning

Även om din bebis börjar med mat är det viktigt att du fortsätter amma eller ge ersättning ett tag till. Eftersom barnet inte äter mycket i början behöver du ofta komplettera med mjölk för att din bebis ska bli riktigt mätt. Man rekommenderar inte att ge komjölk under de första 10 månaderna eftersom din bebis kan dricka sig mätt och inte ha plats för andra näringsämnen. Om du är osäker på något gällande kosten är det alltid bäst att vända sig direkt till BVC. De kan svara på alla frågor du har om mat och ditt barn. Du kan även kolla på Livsmedelsverket efter information.

Om författaren

155cm.se